Ruta de la Pau

La Ruta de la Pau és un itinerari circular que lliga 7 municipis de la comarca que van tenir rellevància durant la Batalla de l’Ebre. La Ruta segueix el PRC98 i el GR-171 en 82 quilòmetres i disposa d’una variant PRC-27 d’uns 32 quilòmetres que permet enllaçar el recorregut amb el Pinell de Brai.

Pot iniciar-se a Gandesa on la seva situació en un nus de comunicacions fou el principal objectiu de l´ofensiva dels republicans. S’hi troba el Centre d’estudis de la Batalla de l’Ebre que ha recuperat material documental, bèl·lic i cultural de la Batalla de l’Ebre. L’itinerari ens porta cap a les serres que envolten Gandesa, Pàndols i Cavalls, que  foren refugi de soldats i el lloc on es lliuraren les més aferrissades lluites.

Des de la serra de Cavalls, a la Punta Redona, es pot continuar per la serra fins a l’ermita de Santa Magdalena o bé agafar la variant que ens durà cap al Pinell de Brai on hi ha l’espai històric de les Cases Caigudes i el Centre d’interpretació Les Veus del front. Després s’ha d’anar a retrobar la Ruta a l’alçada de la Punta Alta (705 m) de la serra de Pàndols, on s’hi troba el monument a la pau promogut per la Lleva del Biberó, en record de tots els qui van combatre a la Batalla de l’Ebre.

Des de la Punta Alta s’inicia el descens fins al santuari de la Fontcalda, on es pot gaudir de la font d´aigua termal (25º C) i de la possibilitat d´endinsar-se pels  estrets a la vora del riu Canaletes, en direcció cap al municipi de Prat de Comte, llindar on arribaren les forces republicanes la matinada del 26 de juliol del 1938. Ja cap a Bot  cal pujar el coll, des d’on es veurà la darrera vista de Prat de Comte, i tot fent camí, observar l’ermita de Sant Josep, l’agulla i el puig Cavaller.

S’arriba a Bot per la Via Verda, on l’estació d’aquest municipi rebé tropes i material i va servir per evacuar ferits durant l’escomesa. S’emprèn el camí fins al coll del Moro, indret singular per la vista que ofereix i pel seu passat històric, ja que des d’aquest punt es dirigiren les operacions militars de les tropes nacionals.

Pel mig de la comarca la Ruta de la Pau va cap a Vilalba dels Arcs. Prop del municipi s’ha recuperat l’espai històric del Barrancs amb 200 metres de trinxera. També cal fer menció de l’indret de Quatre Camins, lloc on es van produir forts enfrontaments durant el contraatac nacional i on s’alcen dos monuments emblemàtics. El municipi disposa del centre d’interpretació “Soldats a les trinxeres”

De Vilalba cap a la Fatarella hi ha tota una mostra dels cultius de la Terra Alta. Camps d’ametllers, vinyes i oliveres acompanyen aquesta part del trajecte. Ja a la Fatarella s’ha recuperat l’espai històric de les devees, punt de defensa del municipi, i a 9 kilòmetres d’aquesta vila s’alça el memorial de les Camposines on s’acullen les restes dels combatents enterrats al territori i és lloc d’homenatge als que van lluitar en la batalla. A la Fatarella es pot visitar el centre Internacionals a l’Ebre, i espais recuperats per l’associació Lo Riu.

L’última etapa de la ruta ens farà arribar fins a Corbera d’Ebre, pel poble vell, on es pot passejar pels seus carrers i veure les cases enrunades, així com la majestuosa església de Sant Pere (s. XVIII), molt malmesa i fora de culte. També dins del municipi s’hi troba el centre de recepció 115 dies on s’informa als visitants dels diferents espais que la Batalla de l’Ebre va deixar a la Terra Alta.

Altres recorreguts senderistes

Ruta de Sant Bertomeu. Pels Espais de la Batalla de l’Ebre
Ruta de Sant Francisco i Ruta dels Miradors
Ruta de les Sénies
Ruta de la Pau. Variant local per la Fatarella
De la Franqueta a Horta de Sant Joan

Organitza’t

A la Terra Alta trobaràs una gran varietat d’indrets, d’allotjaments, restaurants, empreses de serveis turístics, i moltes coses més per gaudir d’aquest territori paradisíac.

On dormir?
On dormir?Allotjaments
Escull entre les diferents opcions d’allotjament que trobaràs a la comarca.
On menjar?
On menjar?Restaurants
La nostra és una cuina d’arrels i de tradició, però també d’adaptació als nous temps.
Quines activitats puc fer?
Quines activitats puc fer?Serveis turistics
Consulta les empreses que proporcionen un ventall de serveis turístics.
Com arribar?
Com arribar?Serveis turistics
Mapa de la comarca on podràs veure les diferents vies que comuniquen la Terra Alta.