Loading...

Història, cultura, festes i tradicions

Història

Ibers, romans, sarraïns, templers, hospitalaris, aragonesos, catalans, romànics, gòtics, renaixentistes, barrocs, modernistes, carlins, nacionals, republicans… Les empremtes dels homes i les seves obres romanen a la Terra Alta.

La història ha deixat arreu de la comarca multitud d’elements que van des de l’època dels ibers fins als nostres dies i  ens mostren l’esplendor que en temps  passats van assolir aquests indrets.  Els poblats ibèrics de Batea, Caseres i Gandesa són la primera petjada que la història ha deixat a la comarca. Repoblada pels templers després de l’expulsió dels sarraïns,  encara avui són ben evidents les restes de torres i castells que s’alçaren majestuosament per defensar el territori. La comarca fou durament castigada durant les Guerres carlistes tot i que l’empremta més forta la deixa la Batalla de l’Ebre, durant 5 inacabables mesos, els camps i muntanyes de la comarca es convertiren en un trist escenari d’una de les batalles més cruels de la guerra civil espanyola.

Cultura, festes i tradicions

A la primavera, la processó a l’ermita; a l’estiu, calor i festa major; a la tardor, la verema; a l’hivern, arriba l’oli; per Sant Antoni es beneeixen els animals i de nou arriba la primavera. A la Terra Alta es continua celebrant  l’etern cicle de la terra.

La Terra Alta manté viu un ample i variat ventall de manifestacions populars que la configuren com un indret amb un patrimoni ple de tradicions venerables.

Es conserven un gran nombre d’ermites situades en paratges singulars. Durant la primavera es converteixen en llocs de peregrinació i romiatge, acollint diades plenes d’emocions on no hi manca la gresca i la  germanor.

Les  festes majors són un dels millors moments per visitar els pobles de la Terra Alta. Plenes de tradicions i costums, en sobresurt el ball de la dansada (una mena de jota), que és la dansa típica de la comarca. Però a més, es segueixen realitzant els actes  típics més antics i tradicionals que mantenen viva la identitat d’aquests pobles.

A tots els municipis hi trobareu festes i fires destacables; la festa de la Mel (Arnes), les festes i fires del vi (Batea, Gandesa), la festa de l’oli (Bot i la Fatarella), Dolça tardor (Horta de Sant Joan), Pinellart (Pinell de Brai), la festa de l’aiguardent (Prat de Comte) i la festa de l’ametlla. La Pobla de Massaluca reben el calendari d’esdeveniments variats als nostres municipis.

Les manifestacions culturals són ben vives i constatables a la Terra Alta. Grups de teatre,  grups de jota, bandes de música, grallers, geganters, etc. impregnen la comarca d’un ambient cultural que enriqueix la convivència i afavoreix l’acolliment de la gent.

Descobreix la Terra Alta

Els pobles

Els pobles

A la primavera, la processió a l’ermita; a l’estiu, calor i festa major, a la tardor, la verema; a l’hivern, arriba l’oli; per Sant Antoni es beneeixen els animals i de nou arriba la primavera.

Els paisatges

Els paisatges

Un paissatge canviant, com l’Univers mateix: domesticat per la cultura mediterrània allà on l’home recull el fruit de la terra, indòmit i agrest allà on l’home busca un espai per a la llibertat.

Història, cultura, festes i tradicions

Història, cultura, festes i tradicions

Els pobles ibèrics de Batea, Caseres i Gandesa són la primera petjada que la història ha deixat a la comarca.

Patrimoni

Patrimoni

L’arquitectura religiosa es present a tots els municipis amb imponents edificis romànics i gòtics que sorprenen gratament als visitants.

Via Verda de la Terra Alta

Via Verda de la Terra Alta

Un bonic recorregut per l’antiga linia ferroviària de la Val de Zafan que va unir Terol amb Catalunya fins als anys 70.

Parc Natural dels Ports

Parc Natural dels Ports

Al parc natural dels ports, la vegetació és espessa i esplendorosa, amb fauna i natura en estat salvatge.

Els vins de la Terra Alta

Els vins de la Terra Alta

Els vins que s’elaboren tenen elegància i estructura, potència i plenitud, complexitat i alta expressió.

La gastronomia

La gastronomia

La nostra és una cuina d’arrels i de tradició, però també d’adaptació als nous temps i que vol projectar una imatge d’absoluta contemporaneïtat.

Or de la Terra Alta

Or de la Terra Alta

L’or de la Terra Alta és l’oli que se n’extrau i que constitueix un element innegociable de la nostra cultura gastronòmica.

El Modernisme de la Terra Alta

El Modernisme de la Terra Alta

Les catedrals del vi es basen estèticament en el modernisme però funcionalment en el noucentisme.

Organitza’t

A la Terra Alta trobaràs una gran varietat d’indrets, d’allotjaments, restaurants, empreses de serveis turístics, i moltes coses més per gaudir d’aquest territori paradisíac.

On dormir?
On dormir?Allotjaments
Escull entre les diferents opcions d’allotjament que trobaràs a la comarca.
On menjar?
On menjar?Restaurants
La nostra és una cuina d’arrels i de tradició, però també d’adaptació als nous temps.
Quines activitats puc fer?
Quines activitats puc fer?Serveis turistics
Consulta les empreses que proporcionen un ventall de serveis turístics.
Com arribar?
Com arribar?Serveis turistics
Mapa de la comarca on podràs veure les diferents vies que comuniquen la Terra Alta.