Loading...

Gandesa

Gandesa és capital de la comarca on tot i el seu creixement industrial i comercial conserva inalterable el patrimoni artístic i històric. Presenta un entorn natural amb un terreny accidentat, en el qual hi  trobem les serres de Pàndols i Cavalls. El riu Canaletes recull gran part de les aigües del terme municipal, banyant-ne el paisatge. Tot i que el nucli antic fou fortament castigat durant els setges de les guerres carlines conserva encara un gran nombre de béns arquitectònics.

Passejant pel municipi.

Passejant pel nucli antic podeu contemplar les porxades de la plaça de l’Església, les finestres d’ estil gòtic de l’antiga Casa de la Vila, l’antiga presó i algunes cases senyorials. L’ Església Arxiprestal de l’ Assumpció, romànica,  fou declarada monument historicoartístic el 1980. El Celler Cooperatiu és un edifici modernista construït l’any 1919. El va crear l’arquitecte Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí. Destaca la localització dels dipòsits d’aigua a sobre d’ una teulada i, a l’interior, els arcs parabòlics. Fou declarat Bé cultural d’interès Nacional el 30 de juliol del 2002. Al municipi s’hi troba el centre d’estudis de la batalla de l’Ebre, museu històric de la Guerra Civil espanyola. Passejant pel municipi es poden descobrir indrets amagats i cases pairals espectaculars del passat noble i senyorial del municipi Cal Barons de Puroi, Ca l’Inquisidor i Cal Pardo entre altres.

Al terme de Gandesa es troba el Conjunt Arqueològic del Coll del Moro que compren un poblat ibèric i una necròpolis (Segles VIII aC.-I aC.)

Festes

  • Sant Antoni: se celebra el 17 de gener amb la benedicció tradicional dels animals i recollida de la llenya per part dels majorals que després es subhasta.
  • Romeria al santuari de la Mare de Déu de la Fontcalda. S’hi va el primer diumenge de maig.
  • Festes majors: primer dissabte de setembre en honor a la Mare de Déu de la Fontcalda.
  • Festa del vi: el primer diumenge de novembre se celebra aquesta festa de germanor entre tots els pobles de la comarca, una bona oportunitat per gaudir dels excel·lents vins de la zona.

Web de l’ajuntament: http://www.gandesa.cat

Els Pobles

Arnes

Arnes

El terme municipal forma part del territori dels ports de Tortosa-Besseit, i en l’extrem pla, està banyat per dos rius: els Estrets i l’Algars.

Batea

Batea

Als voltants d’aquesta localitat s’han trobat restes de diverses cultures i pobles, en són mostra els nuclis avui deshabitats de Pinyeres i Algars.

Bot

Bot

Situat a la vora del riu Canaletes, entre les serres de Corrals, que divideix les aigües dels rius Canaletes i d’Algars.

Caseres

Caseres

La bellesa dels paratges naturals propis del riu d’algars és un dels seus atractius. Al nord-est del seu territori es troba la serra de Botja i al sud la de Pessells.

Corbera d'Ebre

Corbera d’Ebre

Situada a la zona de llevant de la comarca, a la vall del riu Sec, entre Gandesa i Móra d’Ebre, a peu de la serra de Cavalls.

La Fatarella

La Fatarella

La seva orografia és muntanyosa, per la qual cosa la major part del terme municipal està coberta per bosquina i pinedes.

Gandesa

Gandesa

El terme municipal forma un extens altiplà envoltat de muntanyes, entre les quals destaquen la serra de Cavalls i el puig Cavaller.

Horta de Sant Joan

Horta de Sant Joan

Conegut dins i fora de Catalunya per la famosa frase de Picasso ‘Tot el que sé ho he après a Horta de Sant Joan’

Pinell de Brai

Pinell de Brai

El terme del Pinell de Brai presenta un territori accidentat a causa de la presència de les serres de Cavalls i Pàndols.

La Pobla de Massaluca

La Pobla de Massaluca

El límit septentrional de la Pobla de Massaluca el marca el riu Matarranya, afectat per la cua del pantà de Riba-Roja.

Prat de Comte

Prat de Conte

El terme, per la seva situació, és molt accidentat; les cotes més altes són el tossal d’Engrilló i la Mola Grossa.

Vilalba dels Arcs

Vilalba dels Arcs

Des del camí del Calvari se n’obté una imatge elegant i hieràtica alhora, amb les antigues muralles i la porta d’entrada a la població en primer terme.

Organitza’t

A la Terra Alta trobaràs una gran varietat d’indrets, d’allotjaments, restaurants, empreses de serveis turístics, i moltes coses més per gaudir d’aquest territori paradisíac.

On dormir?
On dormir?Allotjaments
Escull entre les diferents opcions d’allotjament que trobaràs a la comarca.
On menjar?
On menjar?Restaurants
La nostra és una cuina d’arrels i de tradició, però també d’adaptació als nous temps.
Quines activitats puc fer?
Quines activitats puc fer?Serveis turistics
Consulta les empreses que proporcionen un ventall de serveis turístics.
Com arribar?
Com arribar?Serveis turistics
Mapa de la comarca on podràs veure les diferents vies que comuniquen la Terra Alta.