Loading...

Els vins de la Terra Alta

L’altitud de la Terra Alta, situada a uns 350 metres sobre el nivell del mar, el clima mediterrani amb tendència continental, les minses plujes i la forta insolació fan que a la comarca s’hi obtinguin vins potents, virils i de considerable estructura. La producció de les dotze poblacions de la comarca està emparada per la denominació d’origen Terra Alta.

Entre els vins de la DO, destaquen els de garnatxa blanca, una varietat que defineix molt la fesomia enològica de la Terra Alta, ja que un terç de la producció mundial d’aquest raïm prové de les vinyes terraltines. Per distingir aquests vins, el Consell Regulador de la DO ha creat el segell “Un Terra Alta Garnatxa Blanca 100×100”, reservat a les ampolles de més qualitat elaborades exclusivament amb aquesta varietat.

Els “Terra Alta Garnatxa blanca” es distingeixen pel seu color groc, amb matisos que oscil·len del pàl·lid fins als daurats, un nas subtil i sobretot per l’alta intensitat de sabors en boca. Un color i un sabor que, allunyats dels estereotips, no renuncien a l’autenticitat que li confereix el seu origen mediterrani.

Els vins negres, en general, són potents i aspres, d’un color molt pujat, amb un cert regust afruitat, i estan elaborats amb les varietats clàssiques carinyena i garnatxa. La verema, a mitjan setembre, és una bona excusa per acostar-se a la Terra Alta.

Avui en dia, els terra alta són uns dels vins més preuats de Catalunya. La seua qualitat ha sigut reconeguda en prestigiosos certàmens nacionals i internacionals, i les guies especialitzades més rigoroses els atorguen altes qualificacions.

Per tindre una visió de conjunt del sector, a Gandesa es pot visitar el Centre de la Cultura del Vi i de l’Oli de la Terra Alta, ubicat a l’Espai del Vi i de l’Oli, seu de la DO Terra Alta. L’equipament té una vinoteca amb més de 140 referències de vins i olis, centre d’interpretació, auditori per a activitats vinculades a la cultura del vi i aula de tast.

Descobreix la Terra Alta

Els pobles

Els pobles

A la primavera, la processió a l’ermita; a l’estiu, calor i festa major, a la tardor, la verema; a l’hivern, arriba l’oli; per Sant Antoni es beneeixen els animals i de nou arriba la primavera.

Els paisatges

Els paisatges

Un paissatge canviant, com l’Univers mateix: domesticat per la cultura mediterrània allà on l’home recull el fruit de la terra, indòmit i agrest allà on l’home busca un espai per a la llibertat.

Història, cultura, festes i tradicions

Història, cultura, festes i tradicions

Els pobles ibèrics de Batea, Caseres i Gandesa són la primera petjada que la història ha deixat a la comarca.

Patrimoni

Patrimoni

L’arquitectura religiosa es present a tots els municipis amb imponents edificis romànics i gòtics que sorprenen gratament als visitants.

Via Verda de la Terra Alta

Via Verda de la Terra Alta

Un bonic recorregut per l’antiga linia ferroviària de la Val de Zafan que va unir Terol amb Catalunya fins als anys 70.

Parc Natural dels Ports

Parc Natural dels Ports

Al parc natural dels ports, la vegetació és espessa i esplendorosa, amb fauna i natura en estat salvatge.

Els vins de la Terra Alta

Els vins de la Terra Alta

Els vins que s’elaboren tenen elegància i estructura, potència i plenitud, complexitat i alta expressió.

La gastronomia

La gastronomia

La nostra és una cuina d’arrels i de tradició, però també d’adaptació als nous temps i que vol projectar una imatge d’absoluta contemporaneïtat.

Or de la Terra Alta

Or de la Terra Alta

L’or de la Terra Alta és l’oli que se n’extrau i que constitueix un element innegociable de la nostra cultura gastronòmica.

El Modernisme de la Terra Alta

El Modernisme de la Terra Alta

Les catedrals del vi es basen estèticament en el modernisme però funcionalment en el noucentisme.

Organitza’t

A la Terra Alta trobaràs una gran varietat d’indrets, d’allotjaments, restaurants, empreses de serveis turístics, i moltes coses més per gaudir d’aquest territori paradisíac.

On dormir?
On dormir?Allotjaments
Escull entre les diferents opcions d’allotjament que trobaràs a la comarca.
On menjar?
On menjar?Restaurants
La nostra és una cuina d’arrels i de tradició, però també d’adaptació als nous temps.
Quines activitats puc fer?
Quines activitats puc fer?Serveis turistics
Consulta les empreses que proporcionen un ventall de serveis turístics.
Com arribar?
Com arribar?Serveis turistics
Mapa de la comarca on podràs veure les diferents vies que comuniquen la Terra Alta.