Loading...

El recorregut pas a pas

Si comencem el recorregut a Arnes, situats a la seva plaça major podrem admirar una privilegiada panoràmica dels Ports. El nucli històric d’aquest poble va ser declarat bé d’interès cultural per la Generalitat de Catalunya i el seu Ajuntament és un dels  primers d’estil renaixentista.

Per anar a trobar la Via verda haurem de sortir de la població pel camí que surt enfront de la cruïlla de la carretera T-330 (Gandesa – Vall-de-roures) amb l’entrada a la població, tot seguint la senyalització que ens portarà durant uns 5 km aproximadament fins els límits de Catalunya amb l’Aragó, al costat del riu Algars, lloc on s’hi troba un petit assut ideal per a prendre un bany. Des d’allí, es pot contemplar l’imponent pont de formigó que salva l’obstacle natural del riu, i on s’hi poden practicar esports d’aventura tals com el ponting. Ben a la vora trobem l’estació d’Arnes-Lledó, punt d’inici de la Via verda  de la Terra Alta.

Emprenem el camí per la Via verda en direcció a Horta de Sant Joan .Tan sols dos quilòmetres separen l’estació del municipi. A la població podrem visitar l’Ecomuseu dels Ports i el Centre Picasso, essent una de les visites obligades el nucli urbà medieval amb la plaça de l’església , l’ajuntament i l’església de Sant Joan Baptista.

Davant de l’estació d’Horta de Sant Joan trobem el camí que ens portarà cap al Convent de Sant Salvador i cap a l’espai natural anomenat “Racó de les Olles” indret de gran bellesa i lloc ideal per prendre un bany a les aigües del riu Canaleta.

Des d’Horta, l’itinerari  comença a baixar molt suaument. Diversos túnels i aqüeductes conformen aquesta part del recorregut fins arribar a l’estació de Bot, al bell mig del traçat i al costat de la població. L’edifici més significatiu de Bot és l’església renaixentista de Sant Blai situada al mig de la població. També  es pot visitar l’ermita de Sant Josep, des de on s’albira una fantàstica vista de Bot, les serres de Pàndols i Cavalls i la Via verda.  A la vora de l’ermita s’hi troba l’àrea recreativa del Forat de la Donzella.

Tot fent el recorregut, després de Bot arribem a l’estació de Prat de Comte. Prat de Comte, a 4 km de la Via verda és un petit municipi poblat a l’època dels templers, on hi destaca l’església de Sant Bartomeu, el Portal (antiga porta d’entrada a la població), la destil·leria i el forn de pa.

A 1 km de l’estació de Prat de Comte, i a la vora del recorregut, trobem el Santuari de la Fontcalda: conjunt paisatgístic, termal i religiós, lloc de parada obligada per aquells que recorren la Via verda. Situat enmig d’una vall, a la vora del riu Canaleta rep el nom de la font d’aigua calenta que brolla al peu del santuari del segle XIV. Un caminet permet resseguir els estrets que ha format el riu amb el pas dels temps. Les seves aigües netes i transparents conviden a banyar-s’hi i fruir intensament d’aquest regal de la natura.

El final de la Via verda  de la Terra Alta és a l’estació del Pinell de Brai, a 5 km de la Fontcalda. La població del Pinell la trobarem a 6km de la Via verda, on ningú pot deixar de visitar el Celler Cooperatiu modernista de Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí. La cooperativa és el màxim exponent de les cooperatives construïdes per aquest deixeble d’en Gaudí. L’estil modernista s’hi aprecia pels quatre cantons. És imprescindible contemplar el magnífic fris de ceràmica vidriada situat a la façana del celler, obra d’en Xavier Nogués, on es representen escenes al·legòriques a la vinya.

La Via Verda

El recorregut pas a pas

El recorregut pas a pas

És una proposta túristica, cultural i esportiva que segueix part del traçat de l’antic ferrocarril, que unia Tortosa i la Puebla de Hijar.

La ruta per GPS

La ruta per GPS

Visualitza i descarrega el track de la ruta.

Com arribar a la Via Verda

Com arribar

Consulta els mapes i indicacions per arribar a la Via Verda de la Terra Alta.

La Via Verda accesible

La Via Verda accessible

La Via Verda de la Terra Alta ha estat la primera de l’Estat a disposar d’un tram adaptat per a persones amb discapacitat física o sensorial.

Escapades i itineraris

Escapades i itineraris

Amb aquests recorreguts podem descobrir un ampli ventall de possibilitats dins del patrimoni cultural i històric que ens envolta.

Lloguer de bicicletes

Lloguer de bicicletes

Lloguer de bicicletes per gaudir de la Via Verda i les rutes per la Terra Alta.

Normes de bon ús

Normes de bon ús

Gaudiu de la Via Verda, manteniu-la neta i respecteu la naturalesa.

Descarrega material

Descarrega material

Descarrega tot el material turístic per organitzar la visita a la comarca de la Terra Alta.

Organitza’t

A la Terra Alta trobaràs una gran varietat d’indrets, d’allotjaments, restaurants, empreses de serveis turístics, i moltes coses més per gaudir d’aquest territori paradisíac.

On dormir?
On dormir?Allotjaments
Escull entre les diferents opcions d’allotjament que trobaràs a la comarca.
On menjar?
On menjar?Restaurants
La nostra és una cuina d’arrels i de tradició, però també d’adaptació als nous temps.
Quines activitats puc fer?
Quines activitats puc fer?Serveis turistics
Consulta les empreses que proporcionen un ventall de serveis turístics.
Com arribar?
Com arribar?Serveis turistics
Mapa de la comarca on podràs veure les diferents vies que comuniquen la Terra Alta.