Loading...

La personalitat de l’oli protegit per la Denominació d’Origen Protegida Oli de Terra Alta ve determinada per la seva varietat principal, “Empeltre”, varietat autòctona i tradicionalment conreada a la zona,  benvolguda pel seu elevat contingut gras i l’excel·lent qualitat dels seus olis. L’àrea de difusió natural i exclusiva d’aquesta varietat es correspon a tota la vall de l’Ebre i Balears. La zona geogràfica de la DOP Oli de Terra Alta correspon precisament a la zona sud d’aquesta vall. És una varietat perfectament adaptada a les característiques edafològiques i climàtiques de la zona de producció, ja que no ha estat introduïda recentment sinó que és el resultat de la selecció natural que ha donat lloc a una varietat rústica adaptada a sòls pobres, i resistent a la sequera i al fred. Tant és així que és la varietat principal i tradicional de la comarca de Terra Alta, sent fins i tot l’única que es conrea en alguns llocs. Tan important i singular és la varietat d’olivera *Empeltre a la comarca de Terra Alta que en els vivers també és coneguda pel nom de “Terra Alta”.

L’altitud, les barreres naturals que configuren l’orografia de la zona i els vents creen un microclima especial a la zona, que afecta directament al cicle biològic de l’olivera i com a conseqüència també al seu fruit, l’oliva, i a l’oli que s’obté d’ ell. En el cas concret dels vents, la “Garbinada”, vent del sud-oest, aporta la humitat necessària per al cultiu de l’olivera, i el “Cerç”, vent fred i sec del nord-oest, gràcies a les seves característiques i freqüència, evita molts problemes sanitaris (fongs) ajudant al fet que la matèria primera de l’oli maduri sense problemes i arribi en condicions excel·lents als molins.

Per tant, la selecció natural de les olives de la zona geogràfica, condicionada pels factors naturals, aptes per a l’elaboració de l’oli i la llarga tradició de cultura oleícola de la zona, permeten obtenir olis de màxima qualitat de sabor dolç i ametllat, gust afruitat i amb tocs d’amarg i picant mig, puntualitzant les connotacions aromàtiques que poden recordar a l’ametlla i/o a la nou verda.

Consulta les empreses envasadores i comercialitzadores de la DOP Oli de Terra Alta

Descobreix la Terra Alta

Els pobles

Els pobles

A la primavera, la processió a l’ermita; a l’estiu, calor i festa major, a la tardor, la verema; a l’hivern, arriba l’oli; per Sant Antoni es beneeixen els animals i de nou arriba la primavera.

Els paisatges

Els paisatges

Un paissatge canviant, com l’Univers mateix: domesticat per la cultura mediterrània allà on l’home recull el fruit de la terra, indòmit i agrest allà on l’home busca un espai per a la llibertat.

Història, cultura, festes i tradicions

Història, cultura, festes i tradicions

Els pobles ibèrics de Batea, Caseres i Gandesa són la primera petjada que la història ha deixat a la comarca.

Patrimoni

Patrimoni

L’arquitectura religiosa es present a tots els municipis amb imponents edificis romànics i gòtics que sorprenen gratament als visitants.

Via Verda de la Terra Alta

Via Verda de la Terra Alta

Un bonic recorregut per l’antiga linia ferroviària de la Val de Zafan que va unir Terol amb Catalunya fins als anys 70.

Parc Natural dels Ports

Parc Natural dels Ports

Al parc natural dels ports, la vegetació és espessa i esplendorosa, amb fauna i natura en estat salvatge.

Els vins de la Terra Alta

Els vins de la Terra Alta

Els vins que s’elaboren tenen elegància i estructura, potència i plenitud, complexitat i alta expressió.

La gastronomia

La gastronomia

La nostra és una cuina d’arrels i de tradició, però també d’adaptació als nous temps i que vol projectar una imatge d’absoluta contemporaneïtat.

Or de la Terra Alta

Or de la Terra Alta

L’or de la Terra Alta és l’oli que se n’extrau i que constitueix un element innegociable de la nostra cultura gastronòmica.

El Modernisme de la Terra Alta

El Modernisme de la Terra Alta

Les catedrals del vi es basen estèticament en el modernisme però funcionalment en el noucentisme.

Organitza’t

A la Terra Alta trobaràs una gran varietat d’indrets, d’allotjaments, restaurants, empreses de serveis turístics, i moltes coses més per gaudir d’aquest territori paradisíac.

On dormir?
On dormir?Allotjaments
Escull entre les diferents opcions d’allotjament que trobaràs a la comarca.
On menjar?
On menjar?Restaurants
La nostra és una cuina d’arrels i de tradició, però també d’adaptació als nous temps.
Quines activitats puc fer?
Quines activitats puc fer?Serveis turistics
Consulta les empreses que proporcionen un ventall de serveis turístics.
Com arribar?
Com arribar?Serveis turistics
Mapa de la comarca on podràs veure les diferents vies que comuniquen la Terra Alta.