El Modernisme a la Terra Alta
Ens situem a les acaballes del segle XIX, quan la plaga de la fil·loxera assolava les primeres vinyes de la contrada i arruïnava un sector econòmic fonamental: la producció de vi. Davant dels estralls de la plaga calia unir forces per poder remuntar la situació creada, sanejar les vinyes i modernitzar el sector, amb la qual cosa va nàixer el cooperativisme.
Es van encomanar les construccions de les catedrals del vi modernistes del Pinell de Brai (1918) i Gandesa (1919) a l’arquitecte vallenc Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí. De les moltes construccions agràries dissenyades per Martinell, les del Pinell i Gandesa són les més monumentals de totes.
Es tracta de dos edificis singulars, amb una estètica i unes característiques que destaquen per sobre de la resta d’edificacions existents en ambdós poblacions, i que han estat objecte de restauracions recents. La utilització del maó vist o l’existència d’imponents arcs d’inspiració gaudiniana per sostindre l’estructura, fan d’aquests edificis uns autèntics temples en honor a Dionís i Bacus.
Aquestes joies de l’arquitectura modernista agrària són l’element més visible d’una comarca de gran tradició vitivinícola.
Descobreix la Terra Alta
Organitza’t
A la Terra Alta trobaràs una gran varietat d’indrets, d’allotjaments, restaurants, empreses de serveis turístics, i moltes coses més per gaudir d’aquest territori paradisíac.