Audioguia

GANDESA. LA DENOMINACIÓ D’ORIGEN TERRA ALTA

La ciutat de Gandesa, situada al bell mig de la Terra Alta, és la capital de la comarca de la Terra Alta i el seu terme és un dels més grans de la zona de producció de la DO “Terra Alta”. L’activitat vitivinícola és notable i dins del casc urbà s’hi ubiquen diversos cellers, d’entre els quals cal destacar el Celler Cooperatiu de Gandesa, una de les 7 meravelles de Catalunya, fundat al 1919 i obra modernista de l’arquitecte Cèsar Martinell, deixeble del mestre Antoni Gaudí. Al municipi s’hi troba l’edifici del Consell Regulador inaugurat al juliol del 2007. Compta amb 3 equipaments d’especial interès per al visitant de la Terra Alta. Una oficina d’informació turística sobre la comarca; una botiga “La Vinoteca” -on s’ofereixen vins, olis de la terra i complements; i per últim “L’espai del vi i de l’oli”, museu d’interpretació de la cultura del vi i de l’oli. Aquests equipaments fan del Consell Regulador una referència per al visitant.

CORBERA D’EBRE. EL TERRER I LES VALLS

La tradició vitivinícola a Corbera d’Ebre és molt important i un dels pilars de l’activitat econòmica del municipi. Des del cor de Corbera d’Ebre en surten nombroses valls que comuniquen amb la plana de Gandesa o l’altiplà de Vilalba dels Arcs i la Fatarella. Aquestes valls acaparen bona part de la superfície vitícola del municipi.
Les valls són formacions geomorfològiques freqüents a la Terra Alta i són un dels emplaçaments on la vinya és present, caracteritzades per dos vessants i un fons. Als vessants de les valls es poden identificar els costers, emplaçaments en més o menys pendent, poc fèrtils. Al fons hi ha sòls més profunds i de major fertilitat, i que sovint s’han abancalat per l’acció del viticultor per tal de millorar la preservació del terreny i l’acumulació de l’aigua de pluja.

VILALBA DES ARCS. EL TERRER, SOL, CERÇ I GARBINADA

Vilalba dels Arcs té com a motor econòmic la vitivinicultura i compta amb diversos cellers inscrits a la DO Terra Alta. L’esperit cooperativista està ben arrelat i comprèn bona part de la producció del municipi. No obstant, també cal destacar el paper de les explotacions familiars que elaboren els seus vins a la propietat.
La totalitat del terme municipal de Vilalba dels Arcs es troba a l’altiplà de la Terra Alta, per damunt dels 400 m d’alçada sobre el nivell del mar, i es caracteritza per un clima local més extrem i sec respecte la mitjana del de la DO Terra Alta. Cal destacar l’important paper dels vents dominants en la viticultura de la DO Terra Alta: el cerç i la garbinada. El cerç és un vent sec de component nord-oest i que bufa sovint a ratxes que poden arribar als 100 km/h. L’acció d’aquest vent manté els ceps i els raïms lliures d’humitats, que d’altra manera facilitarien el desenvolupament de fongs. Per altra banda, el garbí és una marinada procedent de la costa impulsada per situacions de depressió. A la Terra Alta el garbí bufa amb força intensitat, pel que rep el nom de garbinada. La humitat que conté aquesta marinada contribueix a equilibrar el règim hídric de les vinyes en els períodes de sequera.

LA POBLA DE MASSALUCA. CONÈIXER LA VINYA

La Pobla de Massaluca és el municipi de la zona de producció amb presència significativa de vinyes situat més al nord de tots, i on l’activitat vitivinícola comparteix protagonisme amb la presència de dos cultius mediterranis prou arrelats a la comarca: l’ametller i l’olivera. L’economia de la Pobla de Massaluca és eminentment agrícola i cal destacar l’esperit cooperativista dels seus pagesos.

MASSALUCÀ. L’ENTORN RURAL: CAMINS, PARTIDES, FINQUES I MASIES

L’activitat agrícola de la comarca sempre ha propiciat l’existència i conservació de tota una xarxa de camins que comuniquen les diferents partides, termes municipals i, fins i tot, nuclis urbans.
El terme partida fa referència a un territori més o menys delimitat geogràficament que respon a unes característiques de terrer força homogènies, sobretot en l’aspecte geomorfològic i climatològic. El mas, com a explotació agrària, acostuma a estar format per una casa de camp amb diverses dependències: la masia, les parcel·les de conreu i, sovint, algun bosc.

BATEA. LES VARIETATS DEL RAÏM

El terme municipal de Batea, el de major extensió, és el que compta amb la superfície vitícola més gran dins de la zona de producció. La totalitat del terme de Batea es troba situada a l’altiplà.
La vinya i el vi són el motor econòmic de la població, la qual compta amb nombrosos cellers inscrits a la DO Terra Alta. Fruit d’això, el fet vitivinícola està profundament arrelat en aquesta població.
A més de l’atractiu que representa la vinya i el vi, Batea també compta amb un nucli antic medieval d’excepció, la Vila Closa.
Un dels factors clau que cal considerar en la producció del vi són les varietats de raïm. La garnatxa blanca és el cep insígnia de la DO Terra Alta, el més tradicional i arrelat, amb una superfície que supera les 1.500 ha i que equival a 1/3 de la superfície mundial d’aquesta varietat. La garnatxa negra és de totes les varietats la de major producció a la DO Terra Alta i és la segona més cultivada per darrere del macabeu.

VALLMAJOR. LA VITICULTURA

La Vallmajor és una de les valls amb major extensió de vinya de la zona de producció. Té una forma allargada i arriba fins al llindar de Catalunya amb l’Aragó.
La viticultura es defineix com el conjunt de tècniques agrícoles que permeten el conreu dels ceps amb finalitats productives, i en el cas de la DO Terra Alta, amb finalitats enològiques o de producció d’un vi de qualitat. La pràctica d’una viticultura adequada sempre va de la mà de l’objecte de la producció i, per tant, els protagonistes del conreu de la vinya són els viticultors i els enòlegs.

LES PLANES D’ALMUDÈFER. EL TERRER, EL SÒL

El mirador de les planes d’Almudèfer esdevé un lloc de privilegi per conèixer el passat geològic de la zona de producció. Aquest passat geològic és clau per entendre les característiques dels sòls sobre els quals avui, milions d’anys després, s’hi cultiven les vinyes de la DO Terra Alta.

LA CENDROSA I L’AUCALÀ. DE L’ALTIPLÀ A LA PLANA

Partides situades al punt d’enllaç entre els termes municipals de Gandesa i Bot on la vinya n’és el cultiu predominant. Des d’aquest mirador, s’obté una perspectiva excel·lent de les muntanyes dels Ports, i de totes les serres que delimiten per l’est la plana de la Terra Alta.

BOT. TEMPS DE VEREMA

El municipi de Bot, al cor de la Terra Alta, és un poble eminentment agrícola i dedicat al conreu la vinya i l’olivera. La tradició vitivinícola del poble de Bot és present en moltes cases de la vila, les quals compten amb el seu propi celler, situat normalment als baixos de la casa i actual estança per emmagatzemar els millors vins o, fins i tot, degustar-lo.
Entrant al temps de verema, el paisatge de la DO Terra Alta comença a canviar de color, passant dels tons estivals als tons de tardor. Pels pobles, també és freqüent olorar raïm i vi, flaire que prové dels cellers i que suposa, per al visitant, tota una experiència sensorial que quedarà a la seva memòria i de la qual en sorgirà el posterior record en la propera copa de vi.

PINELL DE BRAI. L’EMPREMTA DEL MODERNISME

La Cooperativa Agrícola Pinellense, construïda per Cèsar Martinell, és un altre dels punts de referència de la zona. Aquesta construcció modernista s’ha convertit en els anys en tot un símbol per a la DO Terra Alta, essent testimoni d’una tradició vitivinícola que encara avui perdura.

Els paisatges del vi

Mapa

Mapa

Recorregut

Recorregut

Audioguia

Audioguia

Organitza’t

A la Terra Alta trobaràs una gran varietat d’indrets, d’allotjaments, restaurants, empreses de serveis turístics, i moltes coses més per gaudir d’aquest territori paradisíac.

On dormir?
On dormir?Allotjaments
Escull entre les diferents opcions d’allotjament que trobaràs a la comarca.
On menjar?
On menjar?Restaurants
La nostra és una cuina d’arrels i de tradició, però també d’adaptació als nous temps.
Quines activitats puc fer?
Quines activitats puc fer?Serveis turistics
Consulta les empreses que proporcionen un ventall de serveis turístics.
Com arribar?
Com arribar?Serveis turistics
Mapa de la comarca on podràs veure les diferents vies que comuniquen la Terra Alta.